Sugga med kultingar
Vildsvinet har en lång historia i Sverige men utrotades under 1800-talet. Nu är de på stark frammarsch och hör till det vanligaste jaktbara viltet i stora delar av Sverige med en population på cirka 300 000 djur.
Vildsvin kan vara svåra att könsbestämma under jakt. Hanen (galten) som kan väga upp över 200 kg har en liten hårtofs under buken och ett kraftigare nosparti med en synbar bula på nosroten. Honan (suggan) känns igen på sina spenar, ljusa strimma mellan benen och är med sina 80-90 kg i fullvuxen ålder något mindre i storlek än galten. Suggan är dräktig i fyra månader och en ung sugga föder sedan tre till fyra kultingar medan en äldre i regel får fem till sex.
Galt - Notera kroppsformen, betarna och tofsen under buken
Suggan leder flocken och jagas inte då hennes frånvaro kan leda till en okontrollerad tillväxt av vildsvin i området. Den absoluta merparten av de grisar som skjuts bör istället vara årsgrisar som känns igen på sin storlek och på att de precis blivit av med sina ränder som de har när de är små.
Kultingar börjar efter ett par månader förlora sina ränder. Här på bilden är de nästan helt enfärgade.
Vildsvin har extremt känsligt luktsinne, är skygga och och ses sällan i dagsljus. Däremot är spåren de lämnar efter sig desto lättare att känna igen då de är kända för att böka i marken i jakt på ätbart, ofta till bönder och stugägares stora förtret. Även om vildsvinens framtåg kan leda till skador på träd och grödor finns det positiva sidor med bökandet då det anses gynna spridningen av många växtarter och kan leda till en snabbare näringsomsättning i skogsmarken.
Ett säkert tecken på att vildsvin finns i området
Det finns en parasit hos vildsvin som heter trikiner som är farliga för människan. De är ovanliga i Sverige men positiva fall förekommer så därför testar man alltid köttet genom att skicka in ett prov till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Det är inte tillåtet att sälja eller ens ge bort vildsvinskött till någon utanför familjen eller jaktlaget. Även om köttet är testat bör man ta för vana att upphetta köttet över 70 grader vid tillagning för att eliminera risken för att drabbas.
Vildsvin jagas med kulvapen i klass-1 eller slug laddat i ett enkelpipigt vapen.