Riktmedel används främst för kulvapen. Till skillnad från hagelskyttet så kräver kulskyttet precision och att skottet kramas av när viltet är i siktlinjen. Det finns både öppna riktmedel och optiska. Idag är optiska riktmedel klart vanligast men det rekommenderas att ibland öva med öppna riktmedel för att få en bättre förståelse för sitt eget skytte.
Dessa består av ett korn och ett sikte. Siktet är en platta med en skåra nära ögat och kornet sitter längst fram på pipan. Man siktar genom att rikta in kornet mitt i skåran. Då kommer man att träffa strax över kornet om vapnet är väl inskjutet.
Sikte och kornet längst fram på pipan
Fördelen med att skjuta med öppna riktmedel är att det går snabbt att ta siktbild och att man har bra uppsikt runt omkring sig, något som är en fördel vid snabba skott. Nackdelen är att precisionen är sämre på långa avstånd.
Detta är den vanligaste sortens sikten på dagens jaktbössor. De kommer i olika varianter som anges av förstoringsgraden och objektivdiametern. En stor objektivdiameter ger ett ljusstarkt sikte som släpper in mycket ljus och är en bra hjälp i skymningen. Vilken förstoringsgrad du bör ha på ditt sikte beror på vilken typ av jakt du tror att du kommer syssla mest med. Ett bra allroundsikte har mellan 3 och 12 gångers förstoring. Har det märkningen 3-12x56 betyder att du som minst har 3x förstoring och som mest 12x samt att objektivdiametern (ljusinsläppet) är 56 mm.
Ett rödpunktsikte har ingen förstoring och består endast av en röd prick. Dessa väger väldigt lite, lämpar sig väl för snabba lägen och har fördelen att du kan skjuta med båda ögonen öppna.
Rödpunktssikten är vanliga vid drevjakt på vildsvin