Rådjur är vårt vanligaste och minsta hjortdjur och förekommer i södra och mellersta Sverige. Hanen (bocken) och honan (geten) är ungefär lika stora och väger i regel mellan 20-30 kg. Särskiljande drag för bocken, när han inte bär horn, är en tofs närmare mitten av buken. Geten har en ljusare pensel längre bak mellan benen i underkant på den annars vita akterspegeln.
Hona och hane
När rådjur varnar för fara spärrar de upp den vita akterspegeln och kan ge ifrån sig ett läte som liknar hundskall.
Rådjuren fejar sina horn i mars-april och de fälls normalt i november. Under rådjursjakt sent på säsongen är det därför svårare att särskilja hane från hona när många hanar hunnit fälla hornen innan jakten är över. Rådjur kan drabbas av en rubbning i hormonbalansen som gör att de inte tappar basthuden på hornen. Detta kan drabba såväl hane som hona och innebär att hornen fortsätter att växa år för år under basthuden. Detta kallas för perukhorn och individer som drabbats bör prioriteras vid jakt då det på sikt kan leda till stort lidande för djuret.
En bock med horn som är ogrenade, två totalt, kallas spetsbock. Har hornen två taggar längst ut, fyra totalt, kallas den gaffelbock och har den tre på varje, alltså sex totalt, kallas den en sextaggare.
Get med kid
Rådjur brunstar först av alla hjortdjur redan i juli-augusti. Efter 10 månaders dräktighet föder rågeten ett till tre kid i början på nästkommande sommar. För nyfödda kid är rödräv det största hotet så aktiv rävjakt gynnar en rådjurspopulation. Stränga vintrar kan drabba rådjurspopulationen hårt och därför kan ibland stödutfodring behövas.
Bock får jagas utan hund mellan 1 maj och 15 juni under vårbocksjakten. Det är lämpligt att man då sparar bockar med fin hornkrona så att de kan få fortplanta sig vidare under brunsten. Bockjakten fortsätter sedan efter sommaren från 16 augusti.
Jakt på rådjur kräver kulvapen i minst klass-2 eller hagelvapen. Sedan 2023 får rådjur även jagas med slug laddat i enkelpipigt hagelgevär.