Jakt med ställande hund bygger på att vissa vilt står kvar och möter hotet när de blir stressade istället för att fly. En hund som kommer ikapp ett vilt kan på så vis ställa det så att en jägare kan smyga fram för ett skott. Det är då viktigt för hundföraren att gå mot vindriktningen så att inte lukten avslöjar henne.
Duktiga hundar följer viltet tyst men ger ståndskall när den fått stopp på viltet. När jägaren närmar sig är det nödvändigt att se exakt var hunden befinner sig i förhållande till viltet. Kulor kan kraftigt ändra riktning genom viltet och risken finns att hunden träffas.
Det är inte ovanligt att man använder en ställande hund under drevjakt. Då finns det utöver hundföraren, även utplacerade skyttar.
Älg är det vanligaste viltet att jaga med ställande hund men det fungerar även för vildsvin, björn, grävling och mårdhund.
En variant på jaktformen är att hunden går i koppel och leder hundföraren mot älgen. Det kallas då att man jagar med ledhund. Metoden lämpar sig om man inte vill riskera att hunden följer älgen ut ur såten eller om det finns risk för varg i området.