De flesta jägare i Sverige äger ingen egen mark att jaga på. Det finns flera olika sätt att hitta nånstans att börja jaga på och hur man går till väga beror lite på var man bor, vilken jakt man är intresserad av samt hur mycket man kommer att vilja jaga.
Flera stora skogsägare, däribland det statliga skogsbolaget Sveaskog, erbjuder dagskort för jakt. Det betyder att man mot en avgift får jaga småvilt på deras mark. Man betalar på nätet och kan börja jaga direkt. Områdena varierar i storlek och det brukar anges vilka typer av vilt som förekommer i området. I regel finns det en gräns för hur många djur man får skjuta på en dag. Den gränsen kallas för "bag limit".
Vill man jaga större vilt och vara med på gemensamhetsjakter är jakträttsupplåtelser ett bra sätt. Då upprättar man ett avtal med den som äger marken om att du som jägare “hyr” rätten att jaga där under en viss tid.
Vissa jaktlag arrenderar mark själva och kan ta emot nya jägare som får betala sin del av arrendet, ungefär som att gå med i en förening. Detta sätt att jaga är vanligare i norra Sverige, där förhållandet mellan jaktbar mark och antal invånare är större.
Känner du någon som är med i ett jaktlag kan du fråga om du får följa med som gästjägare. Man brukar då få lägga en slant beroende på jaktlaget. Det är inte självklart att man får ta del av köttet men det kan likväl vara ett kul sätt att komma ut och få erfarenhet och kontakter.